P e r s o o n l i j kMinder dan 4 weken tot onze bruiloft in IJsland!Búðir // Snæfellsnes Peninsula, IJsland

Op 11 augustus 2017 trouwen wij in IJsland. De afgelopen weken hebben wij gemerkt dat er veel belangstelling is naar onze trouwplannen. Regelmatig krijgen wij vragen over onze voorbereidingen en wat er nu eigenlijk allemaal bij komt kijken. Best wel logisch ook, want trouwen in het buitenland blijft iets heel bijzonders. Daarom leek het ons leuk om er een blogpost over te schrijven met de vragen die ons het meest gesteld zijn!
Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
Sinds de zomer van 2015 zijn we verloofd. Al snel gingen zijn we gaan brainstormen over hoe onze perfecte bruiloft eruit zou komen te zien. Op dat moment waren we nog ‘rookies’ op het gebied van trouwen, dus we zochten vooral naar het ‘bekende’. Doordat een kennis van ons eerder dat jaar getrouwd was op een mooie trouwlocatie in de buurt, besloten wij daar ook een afspraak te maken. “Jullie zijn er erg vroeg vroeg bij.” hoorden we van de manager. 

Het was een fijn gesprek en we besloten meteen om de locatie vast te leggen. Door een grote misser van de locatie bleek dat de zaal uiteindelijk dubbel was geboekt. Zonder pardon werd onze boeking een half jaar later geannuleerd voor een grotere groep personen. Dat was een behoorlijke domper. We moesten dus weer op zoek naar iets nieuws. Inmiddels was het januari 2016. De trouwdatum die we eerder voor ogen hadden (7 juli 2017) bleek een gewilde datum. ( goh! 😉 ) Locaties die voor ons nog een eventuele optie zouden kunnen zijn, vielen dus af omdat ze al vol zaten. Al snel betrapten we onszelf op het feit dat we heel erg in de traditionele richting dachten wat trouwen betreft. Als in: fancy trouwauto’s en ronde trouwboeketten. No offense naar de koppels die hier wel voor kiezen, maar dit past gewoon helemaal niet bij ons. Vanaf dat moment zijn we goed gaan nadenken. Hoe ziet de perfecte bruiloft er voor ons uit? Wat willen we nu eigenlijk en wat is daarin voor ons het meest belangrijk? Voor ons zijn dat de trouwfoto’s, de reis en het samenzijn. Samen zijn met elkaar, maar ook met close familie en vrienden. Daarom kon een mooi feest natuurlijk ook niet ontbreken.

Foto: Studio Lona ©

En hoe hebben jullie het toen aangepakt?
Hoe tof zou het zijn om je trouwfoto’s op een locatie in het buitenland te laten maken? We zijn allebei gek op reizen, dus we wisten dat dit er zeker deel van uit zou moeten maken. Wij hebben toen al snel gekozen voor IJsland omdat dit land al enige tijd op onze bucketlist stond. Vervolgens zijn we opzoek gegaan naar een trouwfotograaf. Omdat IJsland ongeveer 336.000 inwoners (ongeveer gelijk aan de stad Utrecht!) telt, vonden we daar geen enkele trouwfotograaf in de stijl die bij ons past. Via Google hebben we heel lang gezocht naar een trouwfotograaf die al eens eerder een bruiloft in IJsland had gefotografeerd. Uiteindelijk zijn we via een reisblog (klik) over IJsland op de website van onze huidige fotograaf terecht gekomen. Brandon Scott, een Amerikaanse man uit Monterey, California. Hij was dus al eens eerder op vakantie geweest naar IJsland, maar had nog nooit eerder een bruiloft daar vastgelegd. Door zijn enthousiasme en zijn overige bruiloften die hij in eigen land geschoten had, hebben we besloten om hem vast te leggen als onze trouwfotograaf. Brandon zal vanuit California naar IJsland overvliegen om onze elopement vast te leggen. Nadat de fotograaf officieel was vastgelegd, hebben wij vrijwel direct onze reis geboekt.

Wat betreft de trouwlocatie werden we al snel verliefd op het romantische zwarte kerkje Búðakirkja in BúðirDit kerkje bestaat al sinds 1848 en ligt in het westen van IJsland, op iets meer dan 2 uur rijden van Reykjavik. Naast Búðakirkja ligt Hotel Búðir. Met een medewerker van dit hotel hebben wij contact opgenomen om te vragen wie de ceremonies organiseert in de desbetreffende kerk. Gelukkig beheersen de IJslanders de Engelse taal over het algemeen heel erg goed, dus we werden al snel doorgestuurd naar de juiste persoon. We kwamen terecht bij Páll Ágúst Ólafsson. Wat een super sympathieke, aardige man is dat! Nog nooit eerder kwamen we een priester met Snapchat en Facebook tegen haha. Páll zal onze ceremonie leiden tijdens onze speciale dag op 11 augustus 2017.

Foto: Studio Lona ©

Als fotografen duo kun je natuurlijk niet ‘maar’ 1 fotograaf meenemen op je bruiloft. 😉 Daarom hebben we nog geen jaar later besloten om topper Lotte van der Zanden van Lott’s Photography ook mee te nemen naar IJsland als tweede fotografe. Lotte volgen wij al een aantal jaren via social media en is zelf een van onze favoriete trouwfotografen in Nederland. De manier waarop zij mensen vastlegt en haar beelden bewerkt is gewoonweg fantastisch! Zelf fotografeert ze ook vaker bruiloften in het buitenland, dus hoefden wij niet lang na te denken om haar mee te nemen naar onze eigen bruiloft in het buitenland. Daarnaast is ze een schat van mens en heeft ze ons zowel in onze start van ons bedrijf als met de voorbereidingen van onze bruiloft heel erg geholpen.

We hebben ook vaker de vraag gekregen of we daar zullen trouwen in trouwkleding en het antwoord daarop is kort en bondig: ja! Robin had zijn pak al vrij snel gevonden en Dominique heeft haar droomjurk afgelopen december gevonden bij Wild At Heart Bridal in Nijmegen. Als ‘niet-traditionele bruid’ ben je hier helemaal op de juiste plek! De lieve eigenaresse Annika verkoopt sinds vorig jaar de allermooiste designer trouwjurken in haar Pinterest-waardige boetiek. Inmiddels heeft ze haar stempel in de trouwbranche gedrukt en heeft zij in verschillende bladen gestaan met haar zaak, waaronder de Vogue.

Om het plaatje compleet te maken hebben we gezocht naar een bloemist in de omgeving van Reykjavik die een trouwboeket zou kunnen samenstellen in de stijl die ons beiden aanspreekt. Zelf hebben we al vaker samengewerkt voor shoots met de getalenteerde Judith Slagter en zijn we vanaf het begin enorm fan van haar unieke werk. Bovendien is het gewoon een heel gezellig, leuk mens! Het bleek niet mogelijk om een bloemiste in IJsland te vinden in de stijl die we voor ogen hadden. Dus stelden we Judith de onmogelijke (dachten we) vraag of het mogelijk zou zijn dat zij het bloemwerk zou kunnen verzorgen in IJsland. Nadat Judith research had gedaan bleek dit helemaal niet onmogelijk te zijn en maakten wij een sprongetje toen we hoorden dat Judith de bloemen voor onze dag kan verzorgen. Ze vliegt samen met Lotte naar IJsland waar zij alle bloemen persoonlijk zal meenemen en ter plekke zal samenstellen. Hoe tof! Leuk feitje tussendoor: ongeveer 90% van alle bloemen die verkocht worden in IJsland worden geïmporteerd vanuit Nederland haha.

Waarom hebben jullie gekozen voor IJsland?
IJsland stond dus al enige tijd hoog ons op lijstje zoals we al eerder aangaven. Wat ons heel erg aanspreekt is de adembenemende, ongerepte, ruige natuur in combinatie met de rust en vrijheid. Een perfecte combi om écht te genieten van elkaar in een inspirerende omgeving. Floortje Dessing noemt het zelfs het mooiste land ter wereld! Daarnaast is IJsland natuurlijk een mega fotogeniek land en dat heeft uiteraard ook een rol gespeeld in onze keuze.

Foto: Studio Lona ©


En vrienden en familie dan? Reizen zij met jullie mee?

We hebben er bewust voor gekozen om dit met z’n tweeën te doen. Mensen die dicht bij ons staan begrijpen onze keuze en staan hier volledig achter. Dit past gewoon heel erg bij ons als koppel. Natuurlijk zijn we omringd door lieve mensen die dit graag met ons delen. Daarom geven we bij thuiskomst ook een mooi feest voor familie en vrienden.

Zo. dat was een hele rits aan informatie over onze plannen haha. Het komt nu ineens zo ongelofelijk dichtbij! We zijn al bijna 2 jaar bezig met het plannen van onze bruiloft en hebben geen enkel moment spijt gehad van onze beslissing. Natuurlijk zijn er wel eens momenten geweest waarbij er even iets mis ging, maar dit is het allemaal meer dan waard geweest! Houd onze Facebookpagina en Instagram in de gaten om onze avonturen te volgen want we zullen zeker momenten met jullie gaan delen!

Hebben jullie nog steeds vragen? Stel ze dan gerust in de comments! We zijn trouwens ook heel erg benieuwd wat jullie vinden van een bruiloft in het buitenland! Zou het iets voor jullie zijn?

Lieve groet van ons!

 • Marieke said:

  In vele trouwvideo's en foto's zien wij Páll Agust Olafsson voorbij komen. die manier waarop hij ceremonies leidt is prachtig.
  inmiddels ook contact gehad met het kerkje en de huidige priester (helaas niet Páll).
  Hebben jullie misschien contact informatie van Páll? We hopen namelijk dat hij onze ceremonie kan leiden.

  • rbnhoman said:

   Hi Marieke!

   Zou je ons even een mailtje willen sturen op: info@homanphotography.nl? Je e-mailadres wat bij het berichtje staat, werkt niet bij ons.

   Liefs,

   Robin & Dominique