DESTINATION WEDDINGTrouwen in IJsland | Larissa + ArjenSnæfellsnes Peninsula, IJsland

Ruim een jaar voordat Larissa en Arjen trouwden, mochten wij het moment dat Arjen op 1 knie ging vastleggen. Toen wij in september 2018 een berichtje van Larissa en Arjen kregen dat zij wilden gaan trouwen in het buitenland, werden wij dan ook meteen enthousiast! Toen we ook nog hoorden dat ze twijfelden tussen Oostenrijk, Zwitserland of IJsland, sprongen we zowat een gat in de lucht! Drie waanzinnig mooie landen en natuurlijk een grote droom voor elke fotograaf om dit te mogen vastleggen. We konden haast niet geloven dat ze ons hiervoor gevraagd hadden en voelden ons enorm vereerd.

Al snel spraken we met elkaar af om de plannen door te nemen en onze eigen ervaring uit te wisselen met trouwen in het buitenland. We vroegen Arjen en Larissa hoe ze op het idee kwamen om in het buitenland te gaan trouwen. Ze vertelden ons dat ze beiden niet van grote feesten hielden, maar dat ze het toch op een speciale manier wilden trouwen. Na op internet gezocht te hebben naar buitenlandse trouwlocaties die net even anders waren dan gebruikelijk, viel de keuze op IJsland. Ze kozen het zwarte kerkje in Budir als trouwlocatie. Een bijzondere, sprookjesachtige plek in het westen van IJsland. De grote lijnen stonden nu zo goed als vast, nu kon het verdere plannen beginnen.

Arjen en Larissa wilden hun bruiloft graag intiem vieren. Ze besloten daarom hun ouders mee te nemen op dit grote avontuur. Voor Larissa was het extra bijzonder dat haar moeder erbij was. Zij was een jaar eerder ernstig ziek. Dat zij dan toch hierbij aanwezig kon zijn, maakte voor Larissa het hele plaatje compleet. Larissa was stiekem ook nog een verrassing voor Arjen aan het plannen. Ze had het idee om zijn beste vriendin Sandra uit te nodigen op hun bruiloft zonder dat Arjen hier iets van af zou weten. Het was zeker een geslaagde verrassing toen ze uit het niets opdook tijdens de ceremonie! 

Om bij zo’n intieme bruiloft aanwezig te mogen zijn, voelde voor ons heel speciaal. Het gezelschap, de ceremonie, het landschap: alles klopte. Larissa kwam als eerste aan op de trouwlocatie met alle ouders. Daar troffen ze Sandra en doordat Larissa de sleutel van het kerkje al had gekregen van de IJslandse priester, kon Sandra zich hierin verstoppen zodat Arjen haar nog niet zou zien. Larissa zelf verstopte zich om de hoek van de kerk waar de first look zou plaatsvinden. Niet veel later kwam Arjen aan gelopen en hij nam plaats bij de andere hoek van de kerk. Ze pakten elkaars hand vast en niet veel later zagen ze elkaar voor het eerst in trouwkleding. Arjen gaf later zelf aan dat dit toch wel het mooiste momenten van de dag zelf was. “Daar stond ze dan in haar mooie jurk, met haar mooie lach. Dit is de vrouw die ik zou gaan trouwen vandaag en degene die ik de rest van mijn leven mijn vrouw mag noemen.”

Na de first look was het tijd om de IJslandse vlag voor de kerk te hijsen. Dit is een IJslandse traditie bij bruiloften. Vervolgens nam Arjen plaats bij het altaar en kon de ceremonie echt gaan beginnen. Het was ontroerend om te zien hoe hun blikken elkaar kruisten toen Larissa binnen kwam lopen. De priester begon vervolgens een IJslands lied te zingen en niet veel daarna volgde een gedicht over liefde en vriendschap. Sandra had van tevoren met de priester afgesproken dat zij tijdens dit gedicht tevoorschijn zou komen. Heel stilletjes kwam ze het trapje naar beneden en ging ze in de bankjes zitten. Niet veel later ontdekte Arjen dat zijn beste vriendin achter hem zat en was hij blij verrast! 

Nadat Arjen en Larissa elkaar het ja-woord hadden gegeven en de ringen hadden uitgewisseld, volgden de felicitaties en een kort fotomoment bij de kerk. Niet veel later vertrokken wij met z’n allen naar restaurant Sker voor een heerlijke lunch. We proostten op het bruidspaar en kletsten nog gezellig na. Na de lunch namen we allemaal afscheid van de ouders die hun reis vervolgden naar Reykjavik. Wij zijn vervolgens met z’n vijven uren door IJsland gereden om foto’s te maken op verschillende locaties. Onze laatste bestemming was Kirkjufell waar wij, na een ontzettend mooie dag, afscheid namen van Larissa, Arjen en Sandra. Zij hebben de dagen die daarop volgden het eiland rondgetrokken met zijn drieën. 

Arjen en Larissa, vanuit het diepst van onze harten willen we jullie bedanken dat we met jullie mee mochten op dit grote avontuur. Jullie hebben niet alleen onze grootste fotografiedroom waargemaakt, maar we kunnen ook zeggen dat wij 2 vrienden rijker zijn. Wat hebben we gelachen en veel moois gezien daar met z’n allen. En wat zijn jullie leuk! Met als klap op de vuurpijl dat jullie ook nog kaneelbroodjes vanuit Reykjavik voor ons mee naar Nederland hebben genomen.

Tot slot nog een aantal tips van Arjen en Larissa zelf voor toekomstige bruidsparen: 

“Neem de tijd voor jullie trouwplanning. Niet alles gaat meteen zoals jullie zouden willen of zoals jullie gewend zijn. Zeker niet als je in het buitenland trouwt. Je kan niet met alles rekening houden en sommige dingen gaan zoals ze gaan. Laat je ook zeker niet gek maken en laat anderen je niet van jouw droomhuwelijk afpraten. Het allerbelangrijkste is: Geniet van jouw dag, jullie dag! Je trouwt maar 1 keer (als het goed is 😉 )”

Fotografie: Homan Photography | Jurk: Ladybird | Bloemen: Thordisz | Ringen: Nele Braet Jewelry | Priester: Arnaldur Máni |
Locatie: Black Church Budir (Búðakirkja), IJsland | Restaurant: Sker